Letohrádek Portz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Letohrádek Portz
pohled od východu
pohled od východu
Základní informace
Slohbarokní
Výstavba1627
StavebníkFrantišek z Ditrichštejna
Další majiteléDitrichštejnové
Současný majitelsoukromý vlastník
Poloha
AdresaU mlýna 1199/1, Mikulov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky10769/7-8638 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Letohrádek Portz se nachází v areálu Tichého ostrova u Nového rybníka, nedaleko Mikulova v těsné blízkosti původní zemské hranice Moravy a Dolních Rakous. V roce 1627 jej nechal vybudovat kardinál Ditrichštejn. V současné době letohrádek prochází rekonstrukcí.

Zámeček stojí na uměle vybudované terase čtvercového půdorysu se čtyřmi nárožními bastiony, přičemž jihovýchodní bastion se už nacházel na území dolnorakouské obce Drasenhofen.[1] Původní přístup byl po rampě z východní a dvouramenným schodištěm ze severní strany. Uprostřed stojí patrová budova letohrádku. Původní podobu zámečku neznáme. Víme však, že byl přestavován v 18. a 19. století. Z manýristické etapy počátku 17. století zůstalo s jistotou pouze jádro. Jižní a severní balkón spolu s dvouramenným schodištěm vznikl v období baroka.

Celý areál ostrova byl obehnán kamennou zdí, někde prolomenou dnes zazděnými kruhovými okénky. Přístup na ostrov byl z jižní strany po cihlovém mostě. Most byl zhruba v polovině délky přerušen a opatřen padacím přemostěním. Tento patnáctiobloukový historický most byl v roce 2020 zrekonstruován.

Na východní straně naproti zámečku se nacházelo hospodářské zázemí. Bylo zde i malé přístaviště s loďkami pro občasné projížďky panstva po rybníce. V roce 1672 sem byly dovezeny benátské gondoly u příležitosti návštěvy císaře Leopolda I. a jeho ženy císařovny Markéty Španělské. K projížďce jim vyhrávali císařští muzikanti z Vídně a zřejmě zde byla provedena i divadelní představení. U vstupu do hospodářských budov je vchod do sklepení. Odtud se malými dvířky dostanete do rozsáhlého systému podzemních chodeb. Některé vedou přímo k zámečku, některé odbočují. Nevíme přesně kam všechny vedou, jelikož se celý areál nachází v bývalém hraničním pásmu a část chodeb byla zasypána. Část z nich mohla zřejmě sloužit k zásobení zámečku při hostinách a oslavách, které se často konaly uvnitř i vně. Starý urbář hovoří i o "roztodivných uměleckých výtvorech". Je možné, že zde byl použit výsuvný systém překvapení, kdy se najednou uprostřed zahrady objeví prostřený stůl nebo socha či ohňostroj.

Ditrichštejnové využívali letohrádek jen velmi sporadicky. Většinou při výjimečných událostech nebo návštěvách. Poslední takovou návštěvou byl anglický král Eduard VIII. a jeho partnerka Wallis Simpsonová těsně před druhou světovou válkou. Od roku 1826 byl celý areál součástí Moravy.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]